Glasögon

Glasögon - ett sätt att uttrycka sig på

Glasögon är en nödvändighet för många, men också ett sätt att uttrycka sig på.

Det finns väldigt många märken och modeller av glasögonbågar, vilket lätt kan leda till beslutsångest. Vi hjälper dig välja ut några “finalister” som du sedan provar hemma i lugn och ro.

Vi hjälper dig att hitta den bästa synlösningen anpassad efter dina behov!

Glasögonverkstad

Bättre och snabbare service med egen verkstad för tillverkning, lagning och justering av glasögon.

Olika glasögontyper

Läsglasögon

Läsglasögon är, precis som namnet avslöjar, anpassade för läsning på relativt nära håll.

Det finns möjlighet att anpassa skärpedjupet (fokusområdet), men det vanligaste är att man sätter skärpan på bekvämt läsavstånd framför glaset (ca 45cm).

Det är mycket vanligt att man behöver skaffa glasögon kring 40-45 års ålder, även om man innan dess inte har behövt några. Det gäller speciellt för användning vid läsning.

För dig som har bra syn på långt håll kan ett par läsglasögon med styrka mellan +1 och +3 dioptrier ge bra skärpa för läsning på nära håll.

Är du däremot måttligt närsynt och glasögonbärare med ett par minus-dioptrier så kan du få lagom skärpa på nära håll genom att ta av sig glasögonen.

Bifokala glasögon

Du kanske minns glasögonen med den lilla rutan i glaset nedtill?

Dessa kallas för bifokala och är föregångaren till de progressiva glasen (se ovan) där man gjuter in en läsruta på framsidan av det slipade glaset, vilket lägger till den extra styrka som behövs för t ex läsning.

Idag väljer fler och fler att gå över till progressiva glasögon där man slipper kanten i glaset och får en steglös ökning i styrka.

Men, vi vet att en del glasögonbärare som är vana vid bifokala glasögon vill fortsätta med det så självklart kan vi hjälpa till med det också.

Progressiva glasögon

Med progressiva glas får man perfekt skärpa på alla avstånd.

I den övre delen av det progressiva glaset har man samma skärpa som i ett avståndsglas. Ju längre ner i glaset man tittar desto närmare hamnar skärpan.

Det finns flera olika progressiva glastyper. Därför är det viktigt att göra en individuell utprovning, så att du får rätt glas till dina bågar.

Med ett progressivt glas har du relativt begränsat synfält på nära håll, även om de nyare glastyperna ger ett betydligt bredare synfält än äldre lågprisalternativ.

Om du har behov av ett bredare synfält så kan man välja ett bifokalt glas (se nedan), eller komplettera med ett par läsglas.

Terminalglasögon

Med terminalglasögon kan man justera skärpedjupet på glasen, vilket innebär att man kan slipa glasen så att du får bäst skärpa inom avståndet där du tittar när du arbetar.

Det skulle t ex kunna vara 40cm-70cm om du arbetar med en dator vid ett skrivbord

Terminalglasögon är inte bara en synlösning utan också ett arbetshjälpmedel eftersom de är ergonomiskt anpassade utifrån din arbetsmiljö.

Om du arbetar vid skärm mer än 2h/dag så har du rätt att få terminalglasögon bekostade av din arbetsgivare.

Behöver du hjälp med glasögon?

Kontakta oss gärna för att boka en tid för synundersökning!