Om oss

Om oss

Glasögonspecialisten har funnits i Nyköping sedan 40-talet och tillhör en av de äldre optiker- och glasögonbutikerna i stan.

I folkmun har den kallats för Gamla Karlssons (Carlssons Glasögonaffär) efter mannen som tidigare drev butiken.

Varmt välkommen till oss!

Vår roll

Optikerns roll och yrke har utvecklats med åren och idag är vi en modern glasögonbutik som hjälper nyköpingsborna med glasögon, linser , syntest och större ögonhälsoundersökningar.

Vi använder både traditionell analog teknik tillsammans med modern digital teknik. Det hjälper oss vara mycket noggranna i vårt arbete, vilket är en förutsättning för att du ska bli nöjd och se bra.

Egen glasögonverkstad

En stor fördel med vår butik är att vi också har en egen verkstad där vi tillverkar och färdigställer glasögon samt reparerar, justerar och lagar glasögonbågar.

Det ligger många års erfarenhet bakom att kunna reparera ett par glasögonbågar.

Ibland så är bågen helt enkelt för gammal eller för sliten och då är det bättre att välja en ny båge, men det finns tillfällen när olyckan varit framme och man behöver hjälp direkt. Då är det bra att vi har en riktig glasögonverkstad i butiken.

Vi som jobbar på Glasögonspecialisten

Lena Leijon

leg optiker

Lars Löwengren

leg optiker

Malin Solter

leg optiker

Anna Adolfsson

optikerassistent

Vår historia

Året var 1948

Optiker Gösta Carlsson bestämde sig att ta familjen med sig från Sundsvall till Nyköping och starta en optik verksamhet vägg i vägg med sin fars butik, Nils Carlssons ur. Butikerna låg på samma adress som idag men i ett äldre hus. När Nils Carlsson valde att gå i pension tog sonen Gösta tog över som ansvarig för verksamheten även i ur-butiken.

 

I början av 60-talet skulle byggnaden rivas och Gösta fick erbjudande om en tillfällig gemensam lokal i ”Cityhuset”, också det beläget på västra Kvarngatan men ett kvarter längre ner. När det nya huset var klart och det var dags att flytta tillbaka fortsatte samarbetet: Glasögonspecialisten och Carlssons Ur flyttade in i de lokaler där pizzerian idag har sin matsal. 1972 togs beslutet att avveckla urverksamheten och satsa helhjärtat på optiken. Göstas son Bosse tog tidigt plats i optikverkstaden

1988 började Gösta känna att det var dags att lämna över stafettpinnen till nästa generation. Lars Löwengren lockades hit från Värmland med delägarskap och verksamheten drevs vidare av Lasse och Bosse.
Nu erbjöds också kontaktlinstillpassning och ett undersökningsrum inreddes i en lägenhet en våning upp. 2007 kände Bosse att golfen kallade och valde att kliva av.

2008 öppnades möjligheten till lite mer svängrum när elbutiken bredvid lades ner. Det krävdes lite ombyggnad och en ny inredning. Äntligen fanns utrymmet att demonstrera det stora bågutbudet och även få bättre plats för de moderna maskiner som behövs idag. 

Lena Leijon - leg. optiker och stolt ägare

Med kunden i centrum

När jag 2016 efter 13 år som anställd fick frågan om att gå in som delägare och VD var det inte så mycket att fundera på; ska jag jobba som optiker så är det så här jag vill jobba. Med kunden i centrum och hög kvalité på både produkter och utförande.

Även om en del av charmen är det lite gammeldags arbets-sättet strävar vi efter att vara i framkant och jobba med de senaste innovationerna på glas och linser. En spännande del i arbetet är ögonhälsoundersökningar, där vi kontrollerar synfält och fotograferar ögonbotten och sedan får en ögonläkarbedömning på distans. En fantastisk tjänst att kunna erbjuda i det förebyggande arbetet för att behålla synen.

Nytt i butiken är också att vi kan erbjuda Ortho-K, en speciell lins som man har i på natten när man sover och som formar om ögat så man ser skarpt när man tar ut linsen på morgonen. Forskning pekar på att det kan vara ett effektivt redskap för att bromsa närsynthetutveckling bland barn.

Vi fortsätter till skillnad från många andra i branschen att hålla verksamheten i huset med egen verkstad där vi slipar i stort sett alla glas. På det viset kan vi hålla en hög servicenivå och erbjuda snabba leveranser. Där kan vi även utföra reparationer, glasbyten i egen båge, omslip av egna glas och lödningar.

Och här, på Västra Kvarngatan 38, återfinns butiken idag med samma stolta motto: Quality and Service since 1948!

Behöver du hjälp med synen?

Kontakta oss gärna!