Synundersökning
Vi rekommenderar alltid en synundersökning när du ska skaffa linser eller köpa nya glasögon. En synundersökning tar ca 30-60 minuter. Vi gör en grundlig genomgång av dina ögon och din syn.
Till vår hjälp har vi modern digital optikerutrustning, men vi använder också traditionella mätmetoder för att säkerställa ett korrekt resultat.
Ögonhälsoundersökning
Risken för att drabbas av någon av de vanligaste ögonsjukdomarna ökar med åldern. Det sker ofta över tid och är svåra att upptäcka utan en ordentlig kontroll.
Därför rekommenderar vi att du gör en ögonhälsoundersökning om du är kring 50 år eller äldre eller om du har ögonsjukdom i släkten.
Syntest för körkort
Ett syntest för körkort är enklare än en traditionell synundersökning. Vi hjälper dig också fylla i rätt blankett, så att du kan skicka in din ansökan om körkort.
Undersökningen tar ca 10 minuter och kostar 100kr att genomföra.
Vad innebär en ögonhälsoundersökning?
Risken för att drabbas av någon av de vanligaste ögonsjukdomarna ökar med åldern. Det sker ofta över tid och är svåra att upptäcka utan en ordentlig kontroll.
Därför rekommenderar vi att du gör en ögonhälsoundersökning om du är kring 50 år eller äldre.
En ögonhälsoundersökning omfattar, utöver den vanliga synundersökningen, fotografering av dina ögonbottnar, en synfältsmätning samt en OCT-mätning. Med den nya OCT-utrustningen kan vi inte bara titta på näthinnan, vi ser en 3-D bild av alla näthinnans lager och kan på så sätt se saker som vi tidigare inte har kunnat se.
Bilderna skickas digitalt och krypterat tillsammans med övriga uppgifter till en ögonläkare för bedömning. Resultatet av din ögonhälsoundersökning skickas hem till dig med posten inom några dagar.
Vid behov skickas en remiss till ögonmottagningen vid Nyköpings lasarett för vidare utredning.

Kortfattat om undersökningen
Din ögonhälsa är viktig och påverkar ditt liv direkt om du skulle få problem med synen.
Du kan se det som en “10 000-mila service” fast istället för att det är bilen som får en genomgång så är det dina ögon.
Vid behov kan en av våra optiker skriva remiss till ögonmottagningen.
Resultatet skickas, efter genomgång och sammanställande, hem till dig med posten.
Så fungerar ögontryckmätaren
Med ögontryckmätaren mäter vi vätsketrycket i ögat eller ögats inre tryck som det också kallas.
Syftet är att kontrollera att ögat har “normaltryck” så att ögat bibehåller sin form och funktion på bästa sätt.
Vid för högt inre tryck i ögat kan det bli klämskador, vilket på sikt resulterar i olika former av grönstarr eller glaukom och skador på näthinnan.

Korta fakta om ögonsjukdomar
- 500 000 svenskar har någon typ av ögonsjukdom
- Viktigt att upptäcka dem i tid
- Ögonbottenkameran ger svar på ögats status
- Risken ökar med ålder

Syntest för körkort
Ett syntest för körkort är enklare än en traditionell synundersökning
Hur går det till?
Vi gör en visusmätning där vi tittar på synskärpan, det är en mätning av hur bra du ser. Behöver du glasögon eller linser för att komma upp till rätt synskärpa gör vi mätningen med dem på.
Vi hjälper dig fylla i rätt blankett, så att du kan skicka in din ansökan om körkort, eller skickar resultatet digitalt, direkt till transportstyrelsen. Undersökningen tar ca 10 minuter och kostar 100kr att genomföra.
Skulle det visa sig att du behöver glasögon eller linser för att få köra bil så gör vi en vanlig synundersökning för glasögon (se ovan).
Bra att veta
- Du måste ha ett godkänt syntest för att få ansöka om ett körkortstillstånd. Det innebär att du måste se ordentligt för att få köra bil, vilket är bra för alla i trafiken.
- Alla som söker körkortstillstånd eller ska göra en förlängning av högre behörighet behöver ett grundläggande synintyg. Tidigare var dessa olika undersökningar men sedan de nya reglerna för körkort trädde i kraft är denna undersökning samma för alla.
- I vissa fall kommer transportsyrelsen kräva ett utökat synintyg. Tidigare har den undersökningen endast kunnat utföras av läkare, nu kan även vi utföra den. Där ingår djupare frågor kring din syn och hälsa samt en synfältsmätning.
Fråga oss gärna mer om synundersökningen eller läs direkt på transportstyrelsen. Där finner du allt kring körkortet samlat på ett och samma ställe.