Synundersökning

Synundersökning

Vi rekommenderar alltid en synundersökning när du ska skaffa linser eller köpa nya glasögon. En synundersökning tar ca 30 minuter. Vi gör en grundlig genomgång av dina ögon och din syn.

Till vår hjälp har vi modern digital optikerutrustning, men vi använder också traditionella mätmetoder för att säkerställa ett korrekt resultat.

Ögonhälsoundersökning

Risken för att drabbas av någon av de vanligaste ögonsjukdomarna ökar med åldern. Det sker ofta över tid och är svåra att upptäcka utan en ordentlig kontroll.

Därför rekommenderar vi att du gör en ögonhälsoundersökning om du är kring 50 år eller äldre eller om du har ögonsjukdom i släkten.

Syntest för körkort

Ett syntest för körkort är enklare än en traditionell synundersökning.  Vi hjälper dig också fylla i rätt blankett, så att du kan skicka in din ansökan om körkort.

Undersökningen tar ca 10 minuter och kostar 100kr att genomföra.

Vad innebär en ögonhälsoundersökning?

Risken för att drabbas av någon av de vanligaste ögonsjukdomarna ökar med åldern. Det sker ofta över tid och är svåra att upptäcka utan en ordentlig kontroll.

Därför rekommenderar vi att du gör en ögonhälsoundersökning om du är kring 50 år eller äldre. (läs mer)

En ögonhälsoundersökning omfattar, utöver den vanliga synundersökningen, fotografering av dina ögonbottnar samt en synfältsmätning.
Bilderna skickas digitalt och krypterat tillsammans med övriga uppgifter till en ögonläkare för bedömning. Resultatet av din ögonhälsoundersökning skickas hem till dig med posten inom några dagar.

Vid behov skickas en remiss till ögonmottagningen vid Nyköpings lasarett för vidare utredning.

Kortfattat om undersökningen

Din ögonhälsa är viktig och påverkar ditt liv direkt om du skulle få problem med synen.
Du kan se det som en “10 000-mila service” fast istället för att det är bilen som får en genomgång så är det dina ögon.

En grundlig ögonundersökning med ögonbottenkamera. Bildunderlaget skickas till en ögonläkare tillsammans med ögonhistorik.

Vid behov kan en av våra optiker skriva remiss till ögonmottagningen.

Resultatet skickas, efter genomgång och sammanställande, hem till dig med posten.

Så fungerar ögontryckmätaren

Med ögontryckmätaren mäter vi vätsketrycket i ögat eller ögats inre tryck som det också kallas.

Syftet är att kontrollera att ögat har “normaltryck” så att ögat bibehåller sin form och funktion på bästa sätt.

Vid för högt inre tryck i ögat kan det bli klämskador, vilket på sikt resulterar i olika former av grönstarr eller glaukom och skador på näthinnan.

Korta fakta om ögonsjukdomar

Utvecklingen har gått framåt med stora steg under de senaste fem åren, vilket innebär att du kan få betydligt bättre komfort med dagens kontaktlinser i silikonmaterial jämfört med den äldre sortens linser.

Med silikonmaterial i linserna får man bättre syresättning i ögat, vilket ger en behagligare känsla och mindre röda ögon.

Syntest för körkort

Ett syntest för körkort är enklare än en traditionell synundersökning

Hur går det till?

Vi gör en  visusmätning där man tittar på synskärpan. Därutöver gör vi också en synfältsmätning.

Vi hjälper dig fylla i rätt blankett, så att du kan skicka in din ansökan om körkort, eller skickar resultatet digitalt, direkt till transportstyrelsen. Undersökningen tar ca 10 minuter och kostar 100kr att genomföra.

Skulle det visa sig att du behöver glasögon eller linser för att få köra köra bil så gör vi en vanlig synundersökning för glasögon (se ovan).

Med hjälp av glasögon eller linser kan vi åtgärda eventuella synfel som du vet att du har eller som framkommer vid synundersökningen.

Bra att veta

Fråga oss gärna mer om synundersökningen eller läs direkt på transportstyrelsen. Där finner du allt kring körkortet samlat på ett och samma ställe.

Behöver du hjälp med kontaktlinser?

Kontakta oss gärna!